EEG 2014 – første version af intern lovforslag (februar 2014)

17.02.2014

Inden love bliver fremlagt i parlamentet, udarbejdes der tit et såkaldt arbejdsudkast (i den tyske politiske jargon også kaldt "Referentenentwurf"), hvor embedsmænd forsøger at omdanne politiske ønsker til lovtekst. Et sådant arbejdsudkast findes nu for EEG 2014, stadigvæk med flere huller i teksten, hvor "lovtekst og begrundelse bliver efterleveret".

 

Her kan man se, hvilke planer minister Gabriel forfølger og med hvilken udvikling vi skal regne, selvom den konkrete udformning af lovteksten med sikkerhed ændres og tilpasses flere gange i det videre forløb. Her de for vindbranchen vigtigste elementer:

 

Vederlag

Energi fra vedvarende kilder har fortsat prioritet overfor tradionel energi, og bliver fortsat økonomisk støttet. "Finanzielle Förderung" er det nye trylleord i lovforslaget, som vel bedst kan oversættes med "financiel støtte".

 

Konkret sagt: Prisen for el fra nye on-shore-møller skal indtil idriftsættelsen den 31.12.2015 andrage i 20 kalenderår i alt 4,95 €ct/kWh. Dette er all-in og uden yderligere boni; alt hvad der hedder markedsførings- eller repoweringbonus osv. bortfalder.

 

De første fem år skal der dog betales 8,9 €ct/. 5-års-perioden med den høje betaling forlænges efter samme beregningsmetode med referencemøllen som hidtil, dog med andre tal. Tærskel for betaling af den høje betaling i hele yderligere 15 kalenderår ligger fremover ikke på 82,5% af referenceproduktionen som jf. EEG 2012, men allerede på 77,5%.

 

Pligt til egen markedsføring

Men: Den samlede el-produktion skal selv markedsføres af producenterne, og det skal ske lige fra dag 1 og på eget ansvar. Det er et paradigmeskift, siger lovens motiver med rette. Alle ejer af nye tyske vindmøller vil nemlig være nødt til at finde en køber for deres el på det frie marked.

 

Der findes ikke længere en fall-back til garanterede indtægter som hidtil. Eneste undtagelse: Hvis den direkte markedsføring ikke kan lade sig gøre (f.eks. pga. kontraktspartens konkurs) kan el-producenten forlange, at netselskabet betaler ham 80% af den pris, loven ellers tillader. Dette anses som "garanti for investerings- og planlægningssikkerhed", hedder det lidt kynisk i lovforslagets § 22d stk. 1.

<< First < Forrige 1 2 Næste > Last >>